Zupa krem w białych warzyw

« wróć

Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 średnie pietruszki
- mały seler lub ½ dużego
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula biała
- 2 ziemniaki
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 600 ml bulionu
- 250 ml śmietanki 30% z Czarnocina
- 250 ml mleka 3,2 % z Czarnocina
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 średnie pietruszki
- mały seler lub ½ dużego
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula biała
- 2 ziemniaki
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 600 ml bulionu
- 250 ml śmietanki 30% z Czarnocina
- 250 ml mleka 3,2 % z Czarnocina
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
W garnku podgrzać masło z oliwą z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić dodając wyciśnięty czosnek oraz pokrojony por. Dodać posiekany w kostkę seler, pietruszki, ziemniaki i kawałki kalafiora. Podsmażyć kilka minut. Dodać bulion tak aby warzywa były całkowicie przykryte. Doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu do miękkości warzyw. Na koniec dodać mleko i śmietankę. Zagotować i zmiksować. Podawać z grzankami lub podsmażonym boczkiem.

Przepisy
Zobacz więcej przepisów