Barszcz biały

« wróć

Składniki:
- 1,5 litra wywaru mięsnego
- ok. 0,5 litra barszczu
- cebula
- 200 ml śmietany 18% z Czarnocina
- 2 łyżki suszonego majeranku
- ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- jajka na twardo
- gotowana biała kiełbasa
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Do wywaru dodać barszcz (ilość zależy od gęstości barszczu i jego kwasowości). Cebulę obrać i włożyć do wywaru w całości. Dodać zioła, wyciśnięty czosnek i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Zupę doprawić śmietaną, solą, pieprzem i majerankiem. Wyjąć cebulę. Podawać z jajkiem, pokrojoną gotowaną, białą kiełbasą i chipsami z kiełbasy (smażonymi na patelni plasterkami).

Przepisy
Zobacz więcej przepisów